top of page

Telogeen effluvium behandelen

Wil een telogeen effluvium behandelen? Eerst over telogeen effluvium. Het is een haarafwijking waarbij je haren tijdelijk versneld uitvallen. Het wordt ook wel ‘haaruitval door stress’ genoemd. Hoewel de term verontrustend kan klinken, hoef je je weinig zorgen te maken: een telogeen effluvium duurt ongeveer zes tot negen maanden, daarna normaliseert de haaruitval weer.

Telogeen effluvium – een tijdelijke haarafwijking

Heb jij een telogeen effluvium? Haal maar weer rustig adem en ontspan. Hoewel het nu lijkt alsof je binnen een jaar al je haren kwijt bent – dit is niet het geval. Je verliest inderdaad (veel) meer haren dan normaal, maar gelukkig is dit slechts tijdelijk. Tijdens een telogeen effluvium vallen je haren ongeveer zes tot negen maanden versneld uit, daarna normaliseert de haaruitval. Ongeveer twee jaar ná een telogeen effluvium is de lengte van je haren weer hetzelfde als de situatie vóór de telogeen effluvium.

Geeft een telogeen effluvium reden tot paniek?

Nee. Gedurende je leven vallen dagelijks haren uit. Haren vallen uit omdat een haar niet eeuwig kan groeien. Een haar groeit ongeveer vijf jaar. Na vijf jaar groei wisselt een haar. Hierbij valt een haar uit en wordt vervangen door een nieuwe haar. De nieuwe haar wisselt vervolgens na vijf jaar ook en wordt weer vervangen door een nieuwe haar. Dit is normaal en gebeurt bij iedereen. Na ongeveer 20x een haar gewisseld te hebben komt er geen nieuwe haar meer op die plek.

Het effect van een telogeen effluvium: een gedeelte van je haren wisselt te vroeg en valt dus te vroeg uit.

Dit verklaart de toename van het aantal uitgevallen haren – sommige haren vallen te vroeg uit. Alle haren die in de eindfase van hun groeifase zitten, vallen na zo’n drie maanden versneld uit en dit gaat ongeveer zes tot negen maanden lang door. De uitgevallen haren tijdens een telogeen effluvium kun je indelen in twee categorieën:

 1. Haren die uitvallen omdat ze al zo’n vijf jaar groeien (normale situatie).

 2. Haren die te vroeg uitvallen omdat ze al bijna vijf jaar groeien (effect telogeen effluvium).

Toename van de uitgevallen haren – haren vallen te vroeg uit

Op je hoofd zitten zo’n honderdduizend haren. Sommige haren groeien al drie jaar, andere haren groeien pas zes maanden. Dit komt omdat je haren niet allemaal tegelijk ontstaan zijn. Als dit wel het geval was zouden alle haren op je hoofd na vijf jaar tegelijk wisselen en heb je plotseling een kaal hoofd. Nee, iedere haar heeft een eigen cyclus van wisselen en uitvallen. Als gevolg van een telogeen effluvium wisselt een gedeelte van de honderdduizend haren netjes op tijd, een ander gedeelte wisselt te vroeg. De haren die te vroeg wisselen zijn de haren die in de eindfase van hun groeifase verkeren.

Verlies ik uiteindelijk meer haren door een telogeen effluvium?

Nee. Na ongeveer zes tot negen maanden is het effect van een telogeen effluvium verdwenen en normaliseert de haaruitval. Zodra de telogeen effluvium voorbij is heb je weer evenveel haren op je hoofd als daarvoor. Ook de haarlengte herstelt na zo’n twee jaar.

Ik heb een telogeen effluvium, wat kan ik hieraan doen?

Om overzichtelijk te maken welke behandelmethodes mogelijk zijn staan hieronder de meest bekende en meest effectieve behandelmethoden gerangschikt in een tabel. Iedere methode is beoordeeld op o.a. ‘effectiviteit, ‘bijwerkingen’ en ‘kosten per maand’. Onder de tabel vind je aanvullende informatie per behandelmethode.

 

Voedingssupplementen kunnen tijdens een telogeen effluvium het herstel van de haren bespoedigen. Een gezond dieet en het verminderen van stress zijn voornamelijk bedoeld ter voorkoming van een (tweede) telogeen effluvium.

Ik heb een telogeen effluvium, wat kan ik hieraan doen_ .png

Telogeen effluvium: behandelmethodes.

TRIX Basic Beta

Een voedingssupplement bestaande uit 100% natuurlijke ingrediënten. Dit voedingssupplement is al zo’n 20 jaar op de markt en wordt aanbevolen door huisartsen en dermatologen. TRIX Basic Beta is speciaal ontwikkeld door een team van specialisten en bevat de natuurlijke bouwstoffen voor het haar. TRIX Basic Beta richt zich op ‘haaruitval door stress’ en bevat ingrediënten die een wetenschappelijk bewezen effectiviteit hebben bij ondersteuning van een gezonde haargroei.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 5/10. Bespoedig het herstel van je haren door je haarzakjes te voorzien van essentiële stoffen die de celdeling en het groeiproces ondersteunen. Daarnaast hebben voedingssupplementen een geruststellende werking: door iedere dag een voedingssupplement in te nemen ben je actief bezig met het herstel van je haren.

 

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd. Dit voedingssupplement is ook geschikt voor vegetariërs, veganisten, personen met een lactose intolerantie en personen met overgevoeligheid voor gluten.

Hoe te verkrijgen

Trix Basic Beta bij Dermatheek.

Stress behandeling

Het verlagen van je stressniveau tijdens een telogeen effluvium heeft geen effect op de huidige situatie. Wel kun je door je stressniveau te verlagen de kans op een tweede telogeen effluvium verkleinen. Dit heeft een preventieve werking. Voorbeelden om stress te verminderen zijn: regelmatig bewegen, een gesprek met psycholoog, in de buitenlucht wandelen of fietsen, mediteren, een regelmatig slaapritme en gezonde voeding.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 4/10. Tijdens een telogeen effluvium kun je de kans op een tweede telogeen effluvium verkleinen door je stressniveau te verlagen. Dit werkt preventief. Sommige stressvolle gebeurtenissen zoals een auto-ongeluk of het overlijden van een naaste kun je echter niet vermijden. Door goed met stress om te gaan reduceer je de kans om een telogeen effluvium te krijgen.

Bijwerkingen

n.v.t.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen

Hoe te verkrijgen

n.v.t.

Dieet

Het nuttigen van een gezond en gevarieerd dieet is voor ieder mens belangrijk. Hiermee krijg je de juiste en voldoende bouwstoffen binnen die je nodig hebt om o.a. gezonde haren te kunnen produceren. Sterker nog, voedingssupplementen zouden overbodig (kunnen) zijn. Een gezond dieet bestaat o.a. uit veel groenten, fruit en noten. Een eenzijdig en ongezond dieet bevat onvoldoende voeding- en bouwstoffen waardoor bepaalde processen in je lichaam niet optimaal verlopen, waaronder de haaropbouw en haargroei.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 2/10. Tijdens een telogeen effluvium kun je de kans op een spoedig herstel van je haren vergroten door een een gezond, gevarieerd dieet te nuttigen. Het nuttigen van een gezond en gevarieerd dieet is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van de haren, maar ook voor de algehele, lichamelijke gezondheid.

Bijwerkingen

n.v.t.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen

Hoe te verkrijgen

n.v.t.

Priorin

Een voedingssupplement met de natuurlijke bouwstof biotine. Biotine ondersteunt het natuurlijke groeiproces van de haren. Een tekort aan biotine kan de oorzaak zijn van overmatig haaruitval en de herstelperiode van een telogeen effluvium vertragen. Als er een tekort aan biotine bestaat, dan kan het aanvullen van biotine het herstelproces versnellen.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 4/10. Bespoedig het herstel van je haren door je haarzakjes te voorzien van essentiële stoffen die het natuurlijke groeiproces ondersteunen. Daarnaast hebben voedingssupplementen een geruststellende werking: door iedere dag een voedingssupplement in te nemen ben je actief bezig met het herstel van je haren.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen.

Hoe te verkrijgen

www.priorin.nl

Waarom vallen mijn haren versneld uit?

Bij een telogeen effluvium vallen je hoofdharen versneld uit omdat sommige haren enkele maanden te vroeg wisselen. De haren die te vroeg wisselen hebben door een heftig stressmoment een ‘tikje’ gehad waarbij de haarcyclus vervroegd in de groeifase wordt afgebroken. Dit resulteert in een tijdelijke toename van uitgevallen haren. Deze toename komt zo’n drie maanden ná het heftige stressmoment tot uiting. Eén specifiek, heftig stressmoment is de oorzaak. De oorzaak van een telogeen effluvium is één specifiek, heftig stressmoment. Hierom wordt het ook wel ‘haaruitval door stress’ genoemd.

Voorbeelden van mentale stressmomenten:

 • overlijden van een naaste of huisdier

 • verhoogde angst door corona

 • verhoogde werkdruk

 • verhoogde verantwoordelijkheid door bijv. geboorte kind

 • beëindigen van een relatie

 • plotselinge financiële problemen

 

Voorbeelden van fysieke stressmomenten:

 • hoge koorts

 • operatieve ingreep

 • bevalling

 • auto-ongeluk

 • streng dieet

 • verblijf in een warm land

Door een heftig stressmoment heeft de haarcyclus een ‘tikje’ gekregen. Dit heeft ertoe geleid dat je haren niet na vijf jaar wisselen, maar al op kortere termijn. Dit verklaart de grote toename van uitgevallen haren: de haren die eigenlijk pas enkele maanden later zouden wisselen, wisselen nu al. Het effect van het ‘tikje’ is gelukkig eenmalig (je hebt niet wekenlang hoge koorts, je krijgt niet wekelijks een auto-ongeluk, je gaat niet iedere maand scheiden) waardoor de haarcyclus al snel weer zijn normale tempo vervolgt. Een telogeen effluvium eindigt altijd als de oorzaak ervan opgeheven is – het effect ervan duurt zo’n zes tot negen maanden.

Drie maanden ná een heftig stressmoment merk je meer haaruitval

Tijdens een telogeen effluvium vallen significant meer haren uit dan je gewend bent. Sommigen beschrijven het als extreme haaruitval. Het versneld uitvallen van je haren merk je pas zo’n drie maanden ná het heftige stressmoment. Als je bijvoorbeeld in januari een heftig stressmoment hebt ervaren, dan merk je ongeveer in april een verhoogde haaruitval. Niet ieder heftig stressmoment dat je ervaart veroorzaakt een telogeen effluvium. Gebeurt dit wel, dan heeft dit altijd een effect op je haren. Of om precies te zijn: op je haarcyclus.

Normale haarcyclus

Bij ieder mens – met of zonder haarafwijking – worden haren dunner en vallen vervolgens uit. Dit wordt een haarcyclus genoemd. Een haarcyclus is simpel gezegd het mechanisme waarbij haarwortels, haarzakjes, eiwitten, vitaminen en bouwstoffen samenwerken om elke vijf jaar nieuwe haren aan te maken. Een hoofdhaar groeit gemiddeld vijf jaar, daarna volgt een haarwisseling. De oude haar valt uit en er komt een nieuwe haar voor in de plaats. De nieuwe haar groeit vervolgens ook vijf jaar voordat deze uitvalt (en er weer een nieuwe haar ervoor in de plaats komt). Gemiddeld wisselt een mens 20x een hoofdhaar.

5 jaar haarcyclus en fases

Normale haarcyclus

Bij ieder mens – met of zonder haarafwijking – worden haren dunner en vallen vervolgens uit. Dit wordt een haarcyclus genoemd. Een haarcyclus is simpel gezegd het mechanisme waarbij haarwortels, haarzakjes, eiwitten, vitaminen en bouwstoffen samenwerken om elke vijf jaar nieuwe haren aan te maken. Een hoofdhaar groeit gemiddeld vijf jaar, daarna volgt een haarwisseling. De oude haar valt uit en er komt een nieuwe haar voor in de plaats. De nieuwe haar groeit vervolgens ook vijf jaar voordat deze uitvalt (en er weer een nieuwe haar ervoor in de plaats komt). Gemiddeld wisselt een mens 20x een hoofdhaar.

1. Groeifase

Een gezonde haar groeit uit een haarzakje. In deze fase bevindt de haar zich gedurende vier à vijf jaar. Hierna begint het wisselproces.

2. Wisselfase

Het haarzakje met oude haar wordt afgestoten. De bloedtoevoer naar deze haar vermindert doordat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. De oude haar komt nu minder diep in de hoofdhuid te zitten en is dan ook makkelijker los te trekken.

 

3. Uitvalfase

De oude haar wordt niet meer gevoed en zit als ‘dood materiaal’ min of meer los in de hoofdhuid. De nieuwe haar wordt nu gevoed en groeit. De oude haar verplaatst zich steeds verder naar de oppervlakte.

 

4. Uitvalfase

De oude haar valt uit. De nieuwe haar zit stevig en diep geworteld en groeit vier à vijf jaar lang – evenals zijn voorganger. Na deze periode wordt ook deze haar weer vervangen door een nieuwe haar.

*Deze haarcyclus vindt ongeveer 20x in een mensenleven plaats.

Haarcyclus telogeen effluvium

Een normale haarcyclus duurt gemiddeld vijf jaar. Maar bij een telogeen effluvium is de situatie net iets anders. Door de ongewone hoeveelheid emotionele of fysieke stress heeft je haarcyclus een ‘tikje’ gekregen en was ‘van slag’. Dit heeft de haarcyclus tijdelijk verstoord. De haren die na vijf jaar zouden wisselen, vallen nu zo’n drie maanden te vroeg uit. In plaats van vijf jaar, groeien deze haren maar zo’n vier jaar en negen maanden. Het voorbeeld onder de illustratie ter verduidelijking.

Haarcyclus alopecia androgenetica verkort door DHT

Haarcyclus telogeen effluvium

Stressmoment

Een stressmoment kan een negatief effect hebben op de haargroeicyclus. De groeifase van de haar wordt hierdoor met enkele maanden verkort en de haren vallen tijdelijk versneld uit.

1. Groeifase

Een gezonde haar groeit uit een haarzakje. In deze fase bevindt de haar zich gedurende vier à vijf jaar. Hierna begint het wisselproces.

 

2. Wisselfase

Het haarzakje met oude haar verplaatst zich naar de oppervlakte. De bloedtoevoer naar deze haar vermindert doordat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. De oude haar komt nu minder diep in de hoofdhuid te zitten en is dan ook makkelijker los te trekken.

 

3. Uitvalfase

De oude haar wordt niet meer gevoed en zit als ‘dood materiaal’ op je hoofd. De nieuwe haar wordt nu gevoed en groeit. De oude haar wordt steeds verder de hoofdhuid uitgedrukt. De haargroeicyclus wordt door een stressmoment met 3 maanden verkort. Alle haren die pas 3 maanden later uit zouden vallen, vallen nu al uit! Het aantal haren dat in de borstel of in het doucheputje gevonden wordt is verveelvoudigd.

 

4. Uitvalfase

De oude haar valt uit. De nieuwe haar zit stevig en diep geworteld en groeit zoals oorspronkelijk weer vier à vijf jaar lang.

 

*Deze haarcyclus vindt ongeveer 20x in een mensenleven plaats.

Voorbeeld

Stel je voor: een willekeurige haar op je hoofd. Deze haar is ontstaan op 1 januari 2016. Deze haar zou theoretisch vijf jaar later uitvallen (wisselen), dus op 1 januari 2021. Maar, spijtig genoeg, word jij op 1 maart 2020 met hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. De ongewoon hoge hoeveelheid stress die je hierdoor ervaart veroorzaakt een telogeen effluvium. Hierdoor raakt je haarcyclus tijdelijk verstoord. De willekeurige haar die eigenlijk pas op 1 januari 2021 zou uitvallen valt nu al uit op 1 oktober 2020, drie maanden te vroeg.

 

Hierom hoef je je geen zorgen te maken. Ook zonder telogeen effluvium zou de willekeurige haar uitvallen. Niet nu al, maar wel drie maanden later. Alle ‘extra haren’ die tijdens een telogeen effluvium uitvallen zijn haren die binnen enkele maanden toch al zouden uitvallen.

Kun je tijdens een telogeen effluvium een tweede telogeen effluvium krijgen?

Ja, dat kan en dat is heel vervelend. Als in een stressperiode nieuwe stressmomenten ontstaan is er sprake van een chronisch telogeen effluvium. Aan de hand van onderstaand voorbeeld wordt dit verduidelijkt.

 

Voorbeeld

In januari overlijdt je huisdier, dit leidt tot een telogeen effluvium. Het effect van een telogeen effluvium (meer haaruitval) merk je pas zo’n drie maanden later. Laten we zeggen dat je in april merkt dat je meer haren dan normaal verliest. Tel daar zo’n zes tot negen maanden bij op en je kunt met enige zekerheid zeggen dat rond november het telogeen effluvium voorbij is.

 

Maar, nu krijg je een auto-ongeluk in maart (twee maanden na het overlijden van je huisdier). De heftige stress van het auto-ongeluk veroorzaakt een tweede telogeen effluvium waardoor je haarcyclus wederom tijdelijk verstoord raakt. Het effect hiervan (meer haaruitval) komt zo’n drie maanden later tot uiting, laten we zeggen in juni. Tel daar zo’n zes tot negen maanden bij op en je kunt met enige zekerheid zeggen dat rond februari de tweede telogeen effluvium voorbij is.

effect.png

Telogeen effluvium of toch een andere haarafwijking?

Sommige mensen krijgen tijdens een telogeen effluvium een tweede telogeen effluvium en daarna soms zelfs nog een derde. Inmiddels vallen de haren al 18 maanden versneld uit. Dit verloop is niet typerend voor een telogeen effluvium waardoor het lastiger wordt om zulke gevallen te herkennen als zijnde een telogeen effluvium. Ga dus bij jezelf ten rade of er afgelopen maanden momenten zijn geweest waarbij je een ongewone hoeveelheid stress hebt ervaren. Als het antwoord hierop ‘ja’ is én je kunt hierbij specifieke stressmomenten noemen, dan is de kans groot dat je meerdere episoden van een telogeen effluvium achter elkaar hebt. Er is dan sprake van een chronisch telogeen effluvium.

 

Een andere manier om vast te stellen of er bij jou sprake is van een telogeen effluvium is door middel van uitsluiting. De meest voorkomende haarafwijkingen zijn:

 1. alopecia androgenetica

 2. telogeen effluvium

 3. alopecia areata

Door uit te sluiten dat er bij jou geen sprake is van alopecia androgenetica of alopecia areata kun je er redelijk zeker van zijn dat het om een telogeen effluvium gaat. Om er 100% zeker van te zijn kun je een haarkliniek bezoeken.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Als je vaststelt dat er bij jou sprake is van een telogeen effluvium en je besluit hier niets aan te doen, dan normaliseert in de meeste gevallen de haaruitval vanzelf na zo’n zes tot negen maanden. Een telogeen effluvium eindigt altijd zodra de oorzaak (het heftige stressmoment) ervan weggenomen is. Het heftige stressmoment duurt maar kort, dus je haargroeicyclus is al lang weer genormaliseerd. Het effect van het stressmoment komt na zo’n drie maanden tot uiting en blijft merkbaar gedurende de aankomende zes tot negen maanden.

trix-wachten.jpg

Na zo’n zes tot negen maanden normaliseert de haaruitval vanzelf. Het advies: geduldig wachten en vooral niet stressen.

Wanneer is mijn telogeen effluvium voorbij?

Als je een inschatting wilt maken wanneer de verhoogde haaruitval eindigt, doe dan het volgende:

 1. Bepaal de datum waarop je voor het eerst een toename van uitgevallen haren hebt waargenomen

 2. Tel daar zo’n zes tot negen maanden bij op

Rond die datum zullen de effecten van een telogeen effluvium doorgaans verdwijnen.

Is TRIX Basic Beta geschikt voor mij?

TRIX Basic Beta is ook geschikt voor:

 • Vegetariërs

 • Veganisten

 • Personen met een lactose intolerantie

 • Personen met overgevoeligheid voor gluten

 

Dit product is niet op proefdieren getest.
Dit product kan worden gecombineerd met alle andere TRIX Basic producten.
De capsule is eenvoudig te openen zodat je de inhoud apart kunt innemen met bijvoorbeeld water. De capsules zijn 19×6 mm (normale afmeting).

Hoe te gebruiken?

Inhoud: 30 capsules per verpakking.
Eenmaal daags een capsule innemen met water.
Aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden.
Buiten bereik van kinderen houden.
Niet gebruiken bij zwangerschap.
Trix Basic is een voedingssupplement en moet niet worden gebruikt als vervanging van gevarieerde voeding.
Trix Basic Beta bij voorkeur een uur voor het slapengaan innemen.

Ingrediënten

N-acetyl-L-cysteïne - 120 mg

N-acetyl-L-cysteïne bevordert de groei van mooi en gezond haar. Deze stof geeft het lichaam de beschikking over cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat een essentiële component is van het haareiwit keratine.

Cholecalciferol (vitamine D3, 200% ADH) - 30 mcg

Cholecalciferol (Vitamine D3) verlengt de groeifase van je haar. Een tekort aan vitamine D3 kan de haargroei doen verminderen, waardoor dunnere en kortere haren kunnen ontstaan.

Phytosterol complex - 100 mg

Phytosterol complex bevatten stoffen die essentieel zijn voor de opbouw en aanmaak van haren.

Ferrofumaraat (100% ADH) - 15 mg

Ferrofumaraat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen. IJzer is nodig bij elke celdeling, dus ook bij de vorming van nieuwe haren. Een tekort aan ijzer kan haargroei doen afnemen en haaruitval veroorzaken.

Selenium (170% ADH) - 100 mcg

Selenium beschermt je lichaam tegen de vorming van schadelijke stoffen. Selenium draagt bij aan het onderhoud van normaal haar.

Melatonine - 250 mcg

Melatonine beïnvloedt de celdeling. De celdeling wordt bevorderd in aanwezigheid van voldoende melatonine. Melatonine staat bekend als een zeer sterk werkend antioxidant. Een (relatief) tekort aan melatonine kan de haargroei afremmen.

Overige
 • Vulstof: microkristallijne cellulose Ph Eur – 76 g.

 • Stabilisator: siliciumdioxide – 8 mg.

 • Stabilisator: plantaardig magnesiumstearaat – 16 mg.

 • Capsule: hydroxypropylmethylcellulose (hpmc).

Haarcyclus
telogeen effluvium

Haarcyclus, met stressmoment kan een negatief effect hebben op de haargroeicyclus. De groeifase van de haar wordt hierdoor met enkele maanden verkort en de haren vallen tijdelijk versneld uit.

Stressmoment

Een stressmoment kan een negatief effect hebben op de haargroeicyclus. De groeifase van de haar wordt hierdoor met enkele maanden verkort en de haren vallen tijdelijk versneld uit.

1. Groeifase

Een gezonde haar groeit uit een haarzakje. In deze fase bevindt de haar zich gedurende vier à vijf jaar. Hierna begint het wisselproces.

2. Wisselfase

Het haarzakje met oude haar verplaatst zich naar de oppervlakte. De bloedtoevoer naar deze haar vermindert doordat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. De oude haar komt nu minder diep in de hoofdhuid te zitten en is dan ook makkelijker los te trekken.

3. Uitvalfase

De oude haar wordt niet meer gevoed en zit als ‘dood materiaal’ op je hoofd. De nieuwe haar wordt nu gevoed en groeit. De oude haar wordt steeds verder de hoofdhuid uitgedrukt. De haargroeicyclus wordt door een stressmoment met 3 maanden verkort. Alle haren die pas 3 maanden later uit zouden vallen, vallen nu al uit! Het aantal haren dat in de borstel of in het doucheputje gevonden wordt is verveelvoudigd.

4. Uitvalfase

De oude haar valt uit. De nieuwe haar zit stevig en diep geworteld en groeit zoals oorspronkelijk weer vier à vijf jaar lang.

*Deze haarcyclus vindt ongeveer 20x in een mensenleven plaats.

bottom of page