top of page

Alopecia androgenetica, vrouwen en mannen

Alopecia androgenetica is de medische term voor het type haaruitval ‘erfelijke kaalheid’. De naam zegt het al: je bent erfelijk belast. In je genen is vastgelegd dat jij ergens in je leven last van haarverlies gaat ervaren. Het verloop van alopecia androgenetica is niet bemoedigend: als je hier niets aan doet, blijven je haren versneld uitvallen totdat er kale plekken ontstaan.

Alopecia androgenetica bij vrouwen.  De hoofdhuid wordt bij de middenscheiding duidelijk zichtbaar doordat de haren dunner worden en verdwijnen.

Alopecia androgenetica bij vrouwen.

De hoofdhuid wordt bij de middenscheiding duidelijk zichtbaar doordat de haren dunner worden en verdwijnen.

Alopecia androgenetica bij mannen. De hoofdhuid wordt bij de kruin en inhammen duidelijk zichtbaar doordat de haren dunner worden en verdwijnen.

Alopecia androgenetica bij mannen.

De hoofdhuid wordt bij de kruin en inhammen duidelijk zichtbaar doordat de haren dunner worden en verdwijnen.

Alopecia androgenetica – genetisch bepaald

Het merendeel van de mensen krijgt vroeg of laat met een haarafwijking te maken, waarvan alopecia androgenetica de meest voorkomende is. Alopecia androgenetica wordt ook wel ‘erfelijke kaalheid’ genoemd. Het komt voor bij ongeveer 40% van de vrouwen na de menopauze en bij 80% van de mannen vanaf 16 jaar. Alopecia androgenetica kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel dunne haren waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt. Bij vrouwen wordt de hoofdhuid als eerste zichtbaar op de middenscheiding, bij mannen op de inhammen en de kruin. De leeftijd waarop je met alopecia androgenetica te maken krijgt is bij ieder mens verschillend. Bij de meeste vrouwen is dit vanaf 30 jaar en bij de meeste mannen is dit vanaf 16 jaar.

Blijvend haarverlies wordt bij mensen met alopecia androgenetica in werking gezet doordat zij bepaalde eiwitten op hun haarzakjes hebben. Deze eiwitten zijn bij mensen zonder alopecia androgenetica niet aanwezig. Deze eiwitten zijn de ideale receptoren voor het hormoon DHT. Doordat DHT zich bindt aan de eiwitten krimpt het haarzakje. Het haarzakje kan nu geen lange, sterke haren meer produceren. Het produceert nu dunnere haren die sneller uitvallen.

Ik heb erfelijke kaalheid, wat kan ik hieraan doen?

Om overzichtelijk te maken welke behandelmethodes mogelijk zijn staan hieronder de meest bekende en meest effectieve behandelmethoden gerangschikt in een tabel. Iedere methode is beoordeeld op o.a. ‘effectiviteit en ‘bijwerkingen’. Onder de tabel vind je aanvullende informatie per behandelmethode.

Erfelijke kaalheid en behandelmethodes

Erfelijke kaalheid en behandelmethodes

TRIX Basic Alpha

Een voedingssupplement bestaande uit 100% natuurlijke ingrediënten. Dit voedingssupplement is al zo’n 20 jaar op de markt en wordt aanbevolen door huisartsen en dermatologen. TRIX Basic Alpha staat bekend als hèt voedingssupplement bij haarverlies en bevat ingrediënten zoals saw palmetto en biotine. Van deze stoffen is wetenschappelijk aangetoond dat ze een positief effect op haargroei kunnen hebben en haaruitval kunnen remmen.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 5/10. De werking van voedingssupplementen is minder effectief dan de werking van medicijnen zoals dutasteride. Daarentegen remt dit voedingssupplement wel degelijk de haaruitval en zijn ze de uitkomst voor mensen die hiervoor geen medicijnen willen (of kunnen) gebruiken.

TRIX Basic Alpha kan gecombineerd worden met Minoxidil 5% en Yasmin, Diane, Yaz-pil voor een verhoogde effectiviteit.

 

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

 

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd. Dit voedingssupplement is ook geschikt voor vegetariërs, veganisten, personen met een lactose intolerantie en personen met overgevoeligheid voor gluten.

 

Hoe te verkrijgen

Trix Basic Alpha bij Dermatheek.

Finasteride 1,25 mg

Dit geneesmiddel is per toeval ontdekt tijdens een onderzoek naar het verkleinen van de prostaat. Toentertijd werd er een onderzoek opgezet om te kijken of finasteride invloed had op de grootte van de prostaat. De uitkomst was dat de prostaat van de deelnemers inderdaad kleiner werd. Daarnaast werd onverwachts vastgesteld dat de haargroei van sommige deelnemers toenam. Deze groep deelnemers bestond uit mensen die allemaal belast waren met erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica).

 

Naar aanleiding van dit opmerkzame resultaat heeft de farmaceutische industrie onderzoek gedaan naar de werking van finasteride. De toename in haargroei blijkt te maken te hebben met het remmen van de vorming van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) uit testosteron onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase type 1 en type 2.

Wat doet finasteride?

Het remt de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 2. Hierdoor wordt er in het lichaam minder DHT gevormd waardoor de haarzakjes in mindere mate krimpen. Zo kunnen de haarzakjes herstellen en weer sterkere, langere haren produceren. De tweede vraag die naar boven kwam was: wat is de optimale dosering? Uit onderzoek is gebleken dat bij een dosering van 1,00 – 1,25 mg per dag de beste resultaten worden behaald.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 7/10. Deze score geeft aan dat het een effectief middel is, maar minder effectief dan dutasteride. Finasteride richt zich enkel op het reduceren van het enzym 5-alpha-reductase type 2, dutasteride richt zich ook op het enzym 5-alpha-reductase type 1.

 

Bijwerkingen

Bij 0,1 – 1,0% van de gebruikers is gemeld: stemmingswisselingen, verminderd libido, erectiestoornis, ejaculatiestoornis (waaronder verminderd volume van het ejaculaat). De bijwerkingen verdwijnen zodra de inname van het geneesmiddel wordt gestaakt.

 

Man/vrouw

Finasteride mag niet worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden.

Finasteride mag niet voorgeschreven worden aan mannen tot 18 jaar.

 

Hoe te verkrijgen

Op doktersrecept via de apotheek.

Dutasteride 0,15 mg

Het voorschrift van dutasteride is off-label. Off-label betekent dat het een geregistreerd geneesmiddel is, maar wordt voorgeschreven voor een andere toepassing. Dit geneesmiddel is, net als finasteride, per toeval ontdekt tijdens een onderzoek naar het verkleinen van de prostaat. Toentertijd werd er een onderzoek opgezet om te kijken of dutasteride invloed had op de grootte van de prostaat. De uitkomst was dat de prostaat van de deelnemers inderdaad kleiner werd. Daarnaast werd onverwachts vastgesteld dat de haargroei van sommige deelnemers toenam. Deze groep deelnemers bestond uit mensen die allemaal belast waren met erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica).

 

Naar aanleiding van dit opmerkzame resultaat heeft de farmaceutische industrie onderzoek gedaan naar de werking van dutasteride. De toename in haargroei blijkt te maken te hebben het het remmen van de de vorming van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) uit testosteron onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase type 1 en type 2.

 

Wat doet dutasteride?

Het remt de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 1 en type 2. Hierdoor wordt er in het lichaam vrijwel geen DHT gevormd waardoor de haarzakjes vrijwel niet krimpen. Zo kunnen de haarzakjes herstellen en weer sterkere, langere haren produceren. De tweede vraag die uit het onderzoek naar boven kwam was: wat is de optimale dosering? Hieruit is gebleken dat bij een dosering van 0,15 mg per dag de beste resultaten worden behaald.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 9/10. Deze score geeft aan dat dutasteride het meest effectieve middel is bij erfelijke kaalheid. Het is effectiever dan finasteride doordat het de aanmaak van zowel 5-alpha-reductase type 1 als 5-alpha-reductase type 2 remt.

 

Bijwerkingen

Bij 0,1 – 1,0% van de gebruikers is gemeld: impotentie, verminderde libido, ejaculatiestoornissen (incl. verlaagd spermavolume) en gynaecomastie. De bijwerkingen verdwijnen zodra de inname van het geneesmiddel wordt gestaakt.

Man/vrouw

Dutasteride mag niet worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Dutasteride mag niet voorgeschreven worden aan mannen tot 18 jaar.

Hoe te verkrijgen

Op doktersrecept via de apotheek.

Minoxidil 5%

Minoxidil is een lotion die op een droge hoofdhuid aangebracht dient te worden. Het middel werd oorspronkelijk gebruikt om de vaten te verwijden bij patiënten met een hoge bloeddruk. Hierbij werd opgemerkt dat de haargroei van mensen met alopecia androgenetica werd bevorderd. De precieze werking berust op het verwijden van de bloedvaten naar de haarzakjes. Door de bloedvaten te verwijden kan het haarzakje meer bouwstoffen opnemen die nodig zijn voor de productie van haren. Het gekrompen haarzakje neemt hierdoor toe in volume en kan weer sterkere, langere haren produceren.

Naast minoxidil 5% bestaat ook minoxidil 2%. In feite is er geen verschil tussen minoxidil 2% en minoxidil 5%. Echter, de 2% variant moet in een groter volume worden aangebracht voor dezelfde werking. Hiervoor kan gekozen worden als het te behandelen oppervlak erg groot is.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 3,5/10. Deze score geeft aan dat het redelijk effectief middel tegen haaruitval is. Het is het enige middel op de lijst dat als lotion wordt aangebracht op de huid.

Kan gecombineerd worden met TRIX Basic Alpha en Yasmin, Diane, Yaz-pil voor een verhoogde effectiviteit.

 

Bijwerkingen

Bij meer dan 10% van de gebruikers wordt hoofdpijn gemeld. Vaak wordt dit veroorzaakt door een te hoge dosering. Bij 1 – 10% van de gebruikers wordt gemeld: lokale irritatie, zoals huidschilfering, droge huid, branderig gevoel, jeuk, roodheid, huiduitslag, acneïforme dermatitis, hypertrichose (op andere plaatsen dan aangebracht), dyspneu, depressie, spierpijn.

Bijwerkingen die kunnen ontstaan door het aanbrengen van te veel lotion: hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn. Verhoogde zichtbaarheid van gezichtsbeharing. Haren boven de lip en haren op de kin kunnen langer en dikker worden.

Man/vrouw

Minoxidil 5% is geschikt voor mannen en vrouwen met een gezonde en onbeschadigde hoofdhuid.

Hoe te verkrijgen

Op doktersrecept via de apotheek of op internet. LET OP: minoxidil heeft een korte houdbaarheid. De apotheek maakt minoxidil vers aan. Bij een aankoop via internet kan het product al lang op de schappen hebben gestaan.

Yasmin-, Diane-, Yaz-pil

Dit zijn anticonceptiepillen. Naast hun werking als voorbehoedsmiddel hebben ze een tweede werking waar de meeste vrouwen niet van op de hoogte zijn: haargroei stimuleren. Dit komt doordat deze drie anticonceptiepillen een bijzonder antiandrogeen hebben. Dit antiandrogeen zorgt er namelijk voor dat het hormoon dihydrotestosteron (DHT), de oorzaak van haaruitval bij mensen met alopecia androgenetica, niet kan binden aan de haarzakjes. Het antiandrogeen bindt zelf namelijk aan de haarzakjes waardoor er simpelweg ‘geen plek’ meer is voor DHT.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 3/10. Het is met name geschikt voor vrouwen die al een anticonceptiepil gebruiken. Zij kunnen eenvoudig overstappen op een van deze drie anticonceptiepillen.

 

Kan gecombineerd worden met TRIX Basic Alpha en Minoxidil 5% voor een verhoogde effectiviteit.

Bijwerkingen

Bij 1 – 10% van de gebruikers wordt gemeld: depressieve stemming, emotionele labiliteit. Hoofdpijn. Misselijkheid. Menstruatiestoornissen, doorbraakbloedingen (vooral tijdens de eerste maanden van het gebruik), pijnlijke of gevoelige borsten, fluor vaginalis, vaginale candidiasis.

 

Man/vrouw

Geschikt voor vrouwen, niet voor mannen.

Hoe te verkrijgen

Op doktersrecept via de apotheek.

Hair Fibers

Een cosmetisch product dat optisch dikker haar geeft. De minuscule vezels strooi je met behulp van een strooibus over de dunbehaarde plekken. De kleine vezeltjes hechten zich door statische elektriciteit aan je haar en camoufleren ook de hoofdhuid op dunbehaarde plekken. De fibers doen hun werk totdat je het haar wast of grondig borstelt.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 9/10. Dit cosmetisch product geeft zeer goede resultaten bij mensen waarvan het haarverlies nog niet in een ver stadium verkeert.

Kan gecombineerd worden met TRIX Basic Alpha, dutasteride en finasteride.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd.

Hoe te verkrijgen

Trix Basic Fibers bij Dermatheek.

Haartransplantatie

Een haartransplantatie is een behandeling waarbij haren, groeiend op het achterhoofd, worden getransplanteerd naar dunbehaarde plekken elders op het hoofd. De haren op het achterhoofd zijn namelijk niet gevoelig voor DHT en groeien altijd in een normale haarcyclus. Mensen die een haartransplantatie ondergaan combineren dit vaak met het gebruik van geneesmiddelen of voedingssupplementen.

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 7,5/10. Bij mannen zullen de haren die getransplanteerd zijn van het achterhoofd naar de dunbehaarde plekken zullen niet versneld wisselen en uitvallen. Alle overige haren zullen dit wel doen, omdat de oorzaak ervan (binding DHT aan haarzakjes) niet opgeheven is. Als je de oorzaak van het haarverlies niet aangepakt, dan gaat het proces van kaal worden gewoon door. Om dit proces te remmen wordt sterk aangeraden om een haartransplantatie te combineren met geneesmiddelen of voedingssupplementen zoals TRIX Basic Alpha, dutasteride of finasteride.

 

Bijwerkingen

Mogelijke nabloedingen en infecties. Mogelijk langzaam herstel van de hoofdhuid. Kans op afstoting van de implantaten.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen.

Haarwerk

Een haarwerk, in de volksmond een pruik, is een cosmetische oplossing. Hiervoor wordt vaak gekozen door mensen waarbij het haarverlies in een (te) ver stadium verkeert. Voor het vervaardigen van een haarwerk wordt zowel natuurlijk haar als synthetisch haar gebruikt. Je kunt een haarwerk zien als een kunstmatig kapsel die de verloren haren vervangt. De meeste haarwerken bedekken het gehele hoofd, maar er bestaan ook haarwerken die alleen bepaalde plekken van je hoofd bedekken. Dit worden haaraanvullingen genoemd.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 9/10. Een goed vervaardigd haarwerk is vrijwel niet te onderscheiden van een normaal kapsel.

Bijwerkingen

Jeuk en irritatie van de hoofdhuid.

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen.

Waarom vallen mijn haren uit?

Op jouw haarzakjes zitten eiwitten waaraan het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zich bindt. DHT wordt gevormd uit testosteron onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase. De binding tussen DHT en het eiwit op je haarzakje is schadelijk voor de gezondheid van je haarzakje – je haarzakje krimpt. Een krimpend haarzakje produceert dunnere haren die minder lang groeien voordat ze uitvallen. Krimpende haarzakjes kunnen de haarcyclus verkorten van vijf jaar naar slechts vier à vijf maanden.

 

Om dit proces beter te begrijpen worden termen toegelicht die hierin een rol spelen: haarcyclus, eiwitten, dihydrotestosteron (DHT) en 5-alpha-reductase.

Normale haarcyclus

Een haarcyclus is simpel gezegd het mechanisme waarbij haarwortels, haarzakjes, eiwitten, vitaminen en bouwstoffen samenwerken om elke vijf jaar nieuwe haren aan te maken. Een hoofdhaar groeit gemiddeld vijf jaar, daarna volgt een haarwisseling. De oude haar valt uit en er komt een nieuwe haar voor in de plaats. De nieuwe haar groeit vervolgens ook vijf jaar voordat deze uitvalt (en er weer een nieuwe haar ervoor in de plaats komt). Gemiddeld wisselt een mens 20x een hoofdhaar.

5 jaar haarcyclus en fases

5 jaar haarcyclus en fases

1. Groeifase

Een gezonde haar groeit uit een haarzakje. In deze fase bevindt de haar zich gedurende vier à vijf jaar. Hierna begint het wisselproces.

2. Wisselfase

Het haarzakje met oude haar wordt afgestoten. De bloedtoevoer naar deze haar vermindert doordat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. De oude haar komt nu minder diep in de hoofdhuid te zitten en is dan ook makkelijker los te trekken.

 

3. Uitvalfase

De oude haar wordt niet meer gevoed en zit als ‘dood materiaal’ min of meer los in de hoofdhuid. De nieuwe haar wordt nu gevoed en groeit. De oude haar verplaatst zich steeds verder naar de oppervlakte.

 

4. Uitvalfase

De oude haar valt uit. De nieuwe haar zit stevig en diep geworteld en groeit vier à vijf jaar lang – evenals zijn voorganger. Na deze periode wordt ook deze haar weer vervangen door een nieuwe haar.

*Deze haarcyclus vindt ongeveer 20x in een mensenleven plaats.

Haarcyclus erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica)

Mensen zonder haarafwijking kunnen in theorie op 100-jarige leeftijd nog evenveel haren hebben als tientallen jaren daarvoor (20 haarwisselingen x 5 jaar groeiperiode = 100 jaar). In de praktijk gebeurt dit echter niet vaak: meer dan 40% van de vrouwen na de menopauze en meer dan 80% van de mannen heeft alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica verkort de haarcyclus van vijf jaar naar slechts zo’n vier à vijf maanden. De boosdoener: een hormoon genaamd dihydrotestosteron (DHT).

Haarcyclus alopecia androgenetica verkort door DHT

Haarcyclus alopecia androgenetica verkort door DHT

Haarcyclus alopecia androgenetica verkort door DHT

1. Groeifase

Dihydrotestosteron (DHT) wordt in het lichaam aangemaakt en hecht zich op receptoren van het haarzakje. De groeifase van de haar wordt hierdoor verkort van oorspronkelijke vier à vijf jaar tot slechts enkele maanden na diverse haarwisselingen.

2. Wisselfase

Het haarzakje met de oude haar wordt afgestoten. De bloedtoevoer naar deze haar vermindert doordat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. De oude haar komt nu minder diep in de hoofdhuid te zitten en is dan ook makkelijker los te trekken. De nieuwe haar is ook aangetast door DHT.

3. Uitvalfase

De oude haar wordt niet meer gevoed en zit als ‘dood materiaal’ op je hoofd. De nieuwe haar wordt nu gevoed en groeit. De oude haar wordt steeds verder de hoofdhuid uitgedrukt.

4. Uitvalfase

De oude haar valt uit. De nieuwe haar zit minder diep geworteld omdat deze is aangetast door DHT. Ook deze haar wordt weer vervangen door een nieuwe haar. De duur van deze haarcyclus is korter dan die van zijn voorganger. Na 5 à 10 cycli zijn de haren zeer dun en kort geworden.

 

*Deze haarcyclus vindt ongeveer 20x in een mensenleven plaats. De levensduur van iedere door DHT aangetaste haar vermindert van vier à vijf jaar naar slechts enkele maanden. Dit in tegenstelling tot een gezonde haar bij personen zonder erfelijke kaalheid.

Haarzakjes: de productie van haren

Onder de hoofdhuid liggen haarzakjes. Onder invloed van bepaalde enzymen worden in deze haarzakjes processen gestart met als doel haren te produceren. Uit ieder haarzakje groeit een haar. Om lange, dikke haren te produceren is het van groot belang dat het haarzakje in goede staat verkeert. Het haarzakje verkeert in goede staat zodra deze een rijke toevoer van bouwstoffen heeft, waaronder zink, vitaminen, ijzer, en mineralen. Hiermee stel je het haarzakje in staat om sterke, lange haren te produceren.

 

Een gezond haarzakje produceert dikke, lange haren.

Een krimpend haarzakje produceert dunne, korte haren.

 

Als de toevoer van bouwstoffen naar het haarzakje slecht is, krimpt het haarzakje en zal het dunnere haren gaan produceren. Naast een slechte toevoer van bouwstoffen bestaat er een tweede oorzaak waardoor een haarzakje kan krimpen: een binding tussen het hormoon dihydrotestosteron (DHT) en op de haarzakjes gelegen eiwitten.

Het hormoon dihydrotestosteron (DHT), het enzym 5-alpha-reductase (5-ar)

Dihydrotestosteron (DHT) wordt in het lichaam gevormd uit testosteron, onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase. Dit enzym is verantwoordelijk voor het omzetten van testosteron naar dihydrotestosteron, zowel bij mannen als vrouwen. Het hormoon testosteron kan bij jongens en meisjes vanaf ongeveer 11-jarige leeftijd aangemaakt worden. Pas zodra zij in de puberteit komen kan het lichaam testosteron omzetten naar DHT. Testosteron wordt bij mannen geproduceerd in de bijnieren en testes. Bij vrouwen in mindere mate in de bijnieren en eierstokken. Zodra testosteron in de bloedbaan wordt afgegeven komt het in aanraking met het enzym 5-alpha-reductase. Door dit contact verandert testosteron van scheikundige samenstelling: dihydrotestosteron (DHT) is gevormd. Krimpende haarzakjes

Via de bloedbaan en bloedvaten komt DHT vanzelf bij je haarzakjes terecht. Als je specifieke eiwitten op je haarzakjes hebt zitten, dan bindt DHT zich hier aan. Als deze eiwitten niet aanwezig zijn, dan heeft DHT geen mogelijkheid om te binden aan je haarzakje. Een binding tussen DHT en je haarzakje kan uitsluitend ontstaan via deze specifieke eiwitten. Deze eiwitten kun je zien als de ideale receptoren voor DHT. Zodra DHT zich aan deze eiwitten hecht, krimpt je haarzakje.

Mensen met erfelijke kaalheid hebben genetisch geproduceerde eiwitten op hun haarzakjes waaraan DHT zich bindt.

Mensen zonder erfelijke kaalheid hebben geen eiwitten op hun haarzakjes waardoor DHT zich niet kan binden.

 

Zolang deze binding stand houdt, blijft het haarzakje krimpen. Krimpende haarzakjes produceren dunnere haren van mindere kwaliteit. Deze dunnere haren zijn niet sterk genoeg om vijf jaar te groeien. De haren groeien nu een kortere periode en wisselen eerder. Na verloop van tijd kan de groeiperiode verkort worden naar slechts vijf maanden, dan vallen ze al uit. Het versnelde proces van haarwisselingen is ingezet en spijtig genoeg heb je geen eeuwige voorraad aan nieuwe haren: na ongeveer 20x een haar gewisseld te hebben komt er geen nieuwe haar meer.

 

Genetisch geproduceerd eiwit op haarzakje

De aanwezigheid (of afwezigheid) van een bepaald eiwit op je haarzakje bepaalt of jij kaal wordt. Dit gaat niet op een democratische manier waarover je zeggenschap hebt. Dit is een genetisch geproduceerd eiwit dat vanaf je geboorte op de randen van je haarzakjes zit, of juist niet aanwezig is. Als de eiwitten wel op je haarzakje zitten heb je erfelijke kaalheid. Als de eiwitten niet op je haarzakje zitten heb je geen erfelijke kaalheid.

trix-binding.jpg

De vervelende eigenschap van deze eiwitten is hun mogelijkheid om te binden met dihydrotestosteron (DHT). Een binding tussen het eiwit op je haarzakje met DHT is zeer schadelijk voor je haargroei. Hierdoor krimpt het haarzakje en kan het geen dikke, lange haren meer produceren. Het produceert alleen nog maar dunnere haren die versneld uitvallen.

trix-binding-eiwit-dht.jpg

DHT, weg ermee!

De werking van TRIX Basic Alpha (voedingssupplement) en dutasteride en finasteride (geneesmiddelen) is gebaseerd op deze wetenschap: door de aanmaak van bepaalde enzymen te remmen, voorkom je een hoge vorming dihydrotestosteron (DHT) waardoor de haarzakjes gezond(er) blijven.

 

Finasteride remt de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 2. Hierdoor kan er minder testosteron omgezet worden in dihydrotestosteron, wat resulteert in minder ongezonde haarzakjes.

 

Dutasteride remt de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 1 én type 2. Hierdoor kan er vrijwel geen testosteron meer omgezet worden in dihydrotestosteron, wat resulteert in vrijwel geen ongezonde haarzakjes.

 

TRIX Basic Alpha bevat saw palmetto. Deze stof remt de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 1. Hierdoor wordt er minder testosteron omgezet naar dihydrotestosteron, wat resulteert in minder ongezonde haarzakjes.

 

Minoxidil verwijdt de bloedvaten naar de haarzakjes waardoor een betere toevoer van vitaminen, mineralen, eiwitten en andere bouwstoffen naar het haarzakje gerealiseerd wordt.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Vrouwen: de middenscheiding wordt steeds dunner behaard waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Vrouwen: de middenscheiding wordt steeds dunner behaard waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Mannen: als eerste worden de inhammen en kruin dunner behaard. Daarna volgt het grootste gedeelte van de bovenzijde van het hoofd.

Mannen: als eerste worden de inhammen en kruin dunner behaard. Daarna volgt het grootste gedeelte van de bovenzijde van het hoofd.

Als je belast bent met alopecia androgenetica en je besluit er niets aan te doen zullen je haren steeds dunner worden en sneller uitvallen. De hoofdhuid zal steeds zichtbaarder worden en na enige tijd ontstaan kale plekken. Het is een proces dat continue voortduurt totdat je ervoor kiest om actie te ondernemen. Vrouwen kunnen zó dunbehaard worden dat een groot oppervlak van de hoofdhuid permanent zichtbaar is. Mannen houden alleen de haren op het achterhoofd over en de haren boven de oren.

 

De stelregel luidt: hoe eerder je een behandeling begint des te sneller het haarverlies wordt geremd / gestopt.

 

Dit geldt voor zowel medicijnen als voedingssupplementen. Hoe eerder je begint, des te groter zal het resultaat zijn. Alle dunne haren op je hoofd hebben de mogelijkheid om weer dik te worden omdat je de haarcyclus met medicijnen of voedingssupplementen kunt verlengen.

Geschikt voor alle leeftijden? 20-ers hebben er het meeste profijt van

Stel je voor, je bent 60 jaar oud en je start nu een behandeling met voedingssupplementen. Veel van je haren zullen ongeveer 15x gewisseld zijn. Je kunt de haarcyclus dan wel verlengen zes maanden tot vijf jaar, maar aangezien je nog maar een paar haarwisselingen te gaan hebt voordat je haarzakje ‘leeg’ is, kun je er maar relatief kort van profiteren. Je haren wisselen immers maar ongeveer 20x, dan ontstaan er geen nieuwe haren meer uit het haarzakje. Dit betekent niet dat het geen zin heeft om voedingssupplementen (of medicijnen) te gebruiken, integendeel. Het geeft wel aan dat jongere mensen langer van de effecten profiteren dan oudere mensen.

Hierom beginnen veel 20-ers met voedingssupplementen zodra ze de eerste tekenen van erfelijke kaalheid waarnemen. Door direct in actie te komen verleng je hiermee de haargroeicyclus. Je remt het proces van kaal worden in een vroeg stadium waardoor het jaren langer duurt voordat je zichtbaar kaal wordt.

Alopecia androgenetica of toch een andere haarafwijking?

In de meeste gevallen is het niet moeilijk om de haarafwijking alopecia androgenetica te herkennen. De typerende dunnende middenscheiding bij vrouwen en de dunnende inhammen / kruin bij mannen zijn vaak duidelijk herkenbaar. Toch is het niet in alle gevallen eenvoudig om te bepalen of er sprake is van alopecia androgenetica. Als je twijfelt of er bij jou sprake is van de haarafwijking alopecia androgenetica kun je door middel van uitsluiting een duidelijker beeld scheppen. De meest voorkomende haarafwijkingen zijn:

  1. alopecia androgenetica

  2. telogeen effluvium

  3. alopecia areata

Door uit te sluiten dat er bij jou geen sprake is van een telogeen effluvium of alopecia areata kun je er redelijk zeker van zijn dat het om de haarafwijking alopecia androgenetica gaat. Om er 100% zeker van te zijn kun je een haarkliniek bezoeken.

 

Downloads

Wetenschappelijke publicatie finasteride en dutasteride

Wetenschappelijke studie over de effectiviteit van saw palmetto bij haaruitval

TRIX Basic Alpha

TRIX Basic Alpha voedingssupplementen zijn speciaal ontwikkeld voor de preventie en behandeling van overmatige haaruitval door erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica).

TRIX Basic Alpha voedingssupplementen zijn speciaal ontwikkeld voor de preventie en behandeling van overmatige haaruitval door erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica)

bottom of page